Personalitati

Constantin Panascan0003

Poetul Constantin Pana este nascut la 23 februarie 1936 in localitatea Budesti, judetul Calarasi, unde parintii lucrau.

Avand ca parinti pe Gheorghe si Floarea Pana si ca sora pe Maria Tene (Pana), poetul si-a petrecut copilaria la Radovanu, alaturi de familie. A locuit pe strada Viorelelor.

Scoala primara si gimnaziala le-a urmat in localitatea unde si-a petrecut copilaria. Absolva liceul in localitatea Oltenita, dupa care urmeaza cursurile unei scolii medii de imbunatatiri funciare la Timisoara.

Aici are primul loc de munca (tehnician la Directia Zonala de Imbunatatiri Funciare Timisoara) si tot aici se casatoreste cu Ileana, avand un copil, pe Violeta Nicoleta. Se stabileste in localitatea Pecica unde este primar timp de  10 ani. In aceasta perioada localitatea cunoaste o puternica dezvoltare, fiind una dintre cele mai bogate localitati din Romania.

In 1979 este absolvent al unei facultati de stiinte economice la Bucuresti,

Dupa 1990 este economist in cadrul Directiei Muncii si Protectiei Sociale a judetului Arad, de unde se si pensioneaza.

Debuteaza in “Scrisul banatean” cu poezia “Orizont”. Publica urmatoarele volume de poezii: “Nuante-99 de poeme” (Editura Ioan Slavici, Arad, 1995), “Corabierul-99 de poeme” (Editura Gutenberg, Arad, 1996, “Nasterea fiintelor-99 de poeme, Editura Gutenberg, Arad, 1998), “Mioritice-99 de poeme” (Editura Gutenberg, Arad, 1999), “Ulita cu insomnia-99 de poeme” (Editura Gutenberg, Arad, 2001), “Spalarea pe maini” (Editura Anthropos, Timisoara, 2006).

In timpul vietii a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Poetul intuieste un magnetism al tiparelor eterne prin care se sustrage biograficului si accidentalului. Poezia sa se armonizeaza intr-o jubilatie a spiritului si a naturii, revarsandu-se asupra celor care o citesc cu un prea-plin de sentimente si puritate. In multe dintre poeziile sale, se regasesc aspect autobiografice, redand oameni, locuri si fapte din zona copilariei sale.

 

DOBRESCU EMANUEL

 

Data nasterii: 25 august 1922 in localitatea Radovanu

 

Cursurile primare si gimnaziale le urmeaza in localitatea natala pana in anul 1934Dl Misu

 

Incepe in 1940 cursurile Seminarului Teologic la Ismail, continua in 1941 un an la Curtea de Arges si un an la Seminarul Teologic din Buzau, unde are si absolvirea.

 

Umreaza cursurile Scolii de ofiteri de rezerva la Galati in perioada 1942-1944

 

Este mobilizat pe front in timpul razboiului din 1944 pana la 9 Mai 1945.

 

Urmeaza cursurile Facultatii de Teologie in perioada 1945-1948 si pe ale Facultatii de filologie intre 1948 si 1953

 

Se incadreaza la Scoala Elementara de 7 ani Radovanu ca profesor de limba si literatura romana unde activeaza pana la pensionare in 1984.

 

Este directorul scolii timp de 21 de ani in perioada 1963-1984.

 

Din anul 2009 a primit titlul de cetatean de onoare al comnei Radovanu.Aurel Ciolompea

 

CiolompeaVenirea pe lume a doctorului Ciolompea Aurel, este lagata de satul Sboiul Vechi, comuna Greaca, judetul Girgiu, sat imprejmuit de dealuri si coline la poalele carora se aflau lacuri bogate si paduri de foioase.

Medicul provine dintr-o familie de tarani mijlocasi in care a crescut dupa randuielile stramosesti. Scoala primara a urmat-satul Crivat, judetul Calarasi, locul natal al mamei sale, localitate cu acealeasi elemente naturale amplaste pe malul Argesului. 

A conntinuat studiile la liceul teoretic din Oltenita, frecventand apoi cursurile Liceului "Mihai Vitezul" din Bucuresti.

Dupa absolvirea liceului a fost admis la Facultatea de Romana si Istorie dar dupa primul an a dat examen la Facultatea de Medicina din Timisoara, luandu-si licenta in anul 1959.

Dupa absolvire a lucrat ca medic 12 ani in comuna Radovanu. Intre anii 1971-1974 a activat ca medic in Regatul Maroc fiind trimis de statul roman impreuna cu alti specialisti din diferite domenii pentru acordare de asistenta.

Revenit in tara,a fost incadrat ca medi in comuna Greaca iar dupa 20 de ani a practica in continuare medicina in comuna Radovanu in cabinet medical particular.

Frumuseatea cadrului natural in care s-a nascut si a crescut si-a pus amprenta asupra sa inoculandu-i o mare Carteasensibilitate fata de frumos si de oameni. In acest fel a inceput sa scrie versuri de cand era pe bancile scolii avandu-l ca dascal pe Dulgheru C. Constantin continuand pe timpul liceului sub indrumarea profesorului Marinescu Costica, un impatimit al poeziei.

In anii de liceu a inceput sa frecventeze cenaclul Scolii de Literatura "Mihai Eminescu" din Bucuresti, serile de creatie fiind conduse de regretatii poeti A.E. Baconsky, Nicolae Labin si altii, iar in taberele de la munte recita versuri alaturi de poezii Ion Socol, Corneliu Sturzu si Ion Cranguleanu.

A urmat publicarea unor poezii in revistele "Tanarul scriitor"si ":Gazeta literara" si alte cotidiene iar pe timpul studentiei a frecventat cenaclurile literare ale revistelor "Orizonturi" si "Scrisul banatean" conduse de poetii Anghel Dumbraveanu si Dimitrie Rachici.

A scris poezii din placere ca un reflez al simturilor sale interioare, ca o relatie instantanee la provocarile lumii.

 

Adrese utile

Pagina Facebook

Vremea

Ceas